dijous, 9 de febrer del 2023

Èxit rotund de la xerrada de Carles Porta i Anna Punsí sobre el fenomen periodístic "Crims"

 


Mig miler de persones van assistir aquest dimarts a la conferència organitzada per l'APCA sobre el fenomen periodístic "Crims", la primera sèrie de true crime a l'Estat Espanyol.

Els seus màxims responsables, els periodistes Carles Porta i Anna Punsí, van donar tota mena de detalls sobre l'elaboració de la popular sèrie que té diverses versions: televisiva, radiofònica, en podcast i en llibre. En conversa amb la periodista del país i membre de l'APCA, Ester Pons, presentadora de l'acte, es van abordar diverses qüestions com ara si "Crims" era un producte periodístic o anava més enllà, la fina línia que separa la informació del morbo i el sensacionalisme, la protecció de les víctimes i familiars, i el rigor en el tractament dels casos.

Carles Porta, director del programa tant a Catalunya Ràdio com a TV3, va definir "Crims" com un producte comercial d'èxit gràcies al seu estil narratiu que parteix del periodisme però que utilitza les tècniques cinematogràfiques per generar expectació, a l'igual que passa amb el thriller.

Va defensar que fos així en un mitjà públic perquè el fenomen del true crime, que triomfa als Estats Units des de fa anys, també hi pot tenir cabuda sempre des del respecte i el rigor.

Anna Punsí, de la seva banda, va explicar que, si bé "Crims" parteix del periodisme, hi va més enllà en l'estil narratiu, creant sempre una història que enganxi i se sostingui amb una introducció, un nus i un desenllaç.

També va explicar com es feia la tria dels testimonis que sempre parlen mirant a càmera: han de ser investigadors directes del cas i no portaveus; víctimes o familiars de les víctimes i en general tota persona directament implicada en el cas.

Sobre la possibilitat de donar veu als autors dels crims, Porta va dir que, llevat d'excepcions com el crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona, no ho feien perquè creuen que no s'ha de donar veu als assassins per evitar que es justifiquin.

Porta i Punsí es van definir com a "caçadors d'històries" i van considerar que la clau de l'èxit radicava en el fet justament que eren contadors d'històries ben explicades perquè "de crònica negra i de redactors de successos sempre n'hi ha hagut". També van voler ressaltar l'enorme feina que comportava elaborar "Crims" que implica un any de treball d'investigació i recerca, i a més de 90 persones.

La conferència va generar moltes preguntes dels públic. No van faltar qüestions relacionades amb el crim de Tor sobre el qual Porta va investigar durant anys; el de la Guàrdia Urbana o el cas de la noia de Portbou.

Carles Porta i Anna Punsí també van avançar que la propera entrega de "Crims" en versió televisiva tindrà sis capítols "i serà la més potent" des que va començar, el 2019. I no descartaven un cas andorrà. En ràdio, treballaven en la història dels Gastó de Canillo que centra el llibre d'Iñaki Rubio "Morts qui us ha mort?"

En finalitzar l'acte, tant Porta com Punsí van signar desenes d'exemplars dels darrers llibres entre els quals una nova edició de "Fago". I és que Carles Porta és l'escriptor en llengua catalana més venut.

La conferència "Crims: les claus d'un fenomen periodístic que ha trencat barreres" ha comptat amb el suport del comú d'Andorra la Vella.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada