dijous, 12 de gener del 2023

Preocupació de l’APCA per la designació d’una directora d’RTVA aliena al sector de la comunicació


L’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA) vol manifestar la seva preocupació per la designació de la nova directora de Ràdio i Televisió d'Andorra, Imma Jiménez, una persona aliena al sector del periodisme i la comunicació.

L’APCA considera imprescindible en la designació del màxim responsable dels mitjans de comunicació públics la titulació de periodista o comunicació audiovisual i experiència demostrable en la gestió de mitjans de comunicació en considerar que els canals públics no són empreses qualsevol.

Sense qüestionar la capacitat professional de Jiménez en la gestió empresarial ni el seu tarannà personal, l’APCA sí considera indispensable per a la defensa de la professió que el director o directora de l’ens públic demostri coneixements i formació suficient en continguts periodístics.

La directora d’RTVA ha de fer molt més que gestionar una empresa pública: ha de tenir criteri per determinar els continguts de la programació, solucionar possibles conflictes d’interessos des d’una perspectiva d’ètica periodística, liderar la transformació digital de l’ens i situar els mitjans públics en el nou entorn. I sense dubtar que s’envoltarà dels millors professionals possibles per tirar endavant aquesta tasca, calen també criteris professionals específics per determinar el model de ràdio i televisió del futur per al nostre país.

L’APCA, a més, vols ressaltar la necessitat que les institucions públiques valorin com a mínim al mateix nivell que la gestió econòmica, la capacitat professional dels i les periodistes i el sentit d’aquesta professió, sense la qual no hi ha llibertat de premsa, i per tant, democràcia.

L’APCA aprofita l'ocasió per recordar la necessitat de reformar la llei de l’ens públic, de l’any 2000 i per tant totalment desfasada, perquè es permeti, entre d’altres coses, que el director o directora d’RTVA no sigui necessàriament de nacionalitat andorrana, com ja no succeeix en d’altres organismes parapúblics com el SAAS o l’AFA, obligació que limita l’accés al càrrec de professionals acreditats al país amb experiència demostrable.

Demanem per tant que la designació sigui temporal a la recerca d’un o una professional acreditat en el ram i amb experiència demostrable, en paral·lel a la reforma de la llei que regula l’ens públic per adaptar-la als nous temps.

 

 

Associació de Professionals de la Comunicació d'Andorra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada