dimarts, 3 de maig del 2022

Reporters Sense Fronteres situa Andorra en la posició 53 al rànquing mundial de Lliberat de Premsa amb un demolidor informe

 


L'organització no guvernamental Reporters Sense Fronteres (RSF) situa Andorra en la posició 53 del rànguin mundial de llibertat de premsa. El nostre país baixa 14 posicions sobre el darrer informe del 2021 en què ja ocupava el lloc 39 i havia caigut tres posicions en relació a l'any anterior.

Andorra no ha deixat de baixar posicions en aquest rànguing mundial elaborat per aquesta organització de periodistes des de la primera valoració, el 2014. En aquell moment ocupava la cinquena posició de manera que en gairebé una dècada, i a mesura que les enquestes s'han anat ampliant a més col·lectius, Andorra ha perdut 50 posicions en la classificació.

El nostre país es troba per sota dels països veïns: França ocupa la 26a posició; Espanya, la 32a, i Portugal, la 7a.

Al seu informe anual, RSF ressalta que "Andorra continua patint els obstacles que els petits enclavaments imposen al lliure exercici del periodisme" com ara "la falta de pluralitat, injerències constants dels poders polític i econòmic -especialment entrellaçats al país- en uns mitjans majoritàriament en mans d'empresaris amb interessos".

Dibuixa un panorama mediàtic amb una gran concentració d'interessos econòmics als mitjans del país el què "redueix a la mínima expressió no només el nombre de mitjans sinó també la seva fortalesa i independència"

Així mateix, remarca la important influència política de les elits econòmiques configurant segons RSF "un model opac, en el què els poders de l'Estat estan diferenciats malament i en el què els pocs periodistes independents no poden exercir adequadament com a contrapoder".

També remarca que si bé la censura no existeix, "amb uns mitjans públics proclius al Govern i uns mitjans privats controlats per empresaris i banquers, no es necessita silenciar un paisatge mediàtic dòcil en el relat de la cotidianeitat del Principat, poc donat a la investigació dels escàndols financers del país i procliu a l'autocensura".

Pel que fa al context econòmic en el què els mitjans de comunicació han de sobreviure, l'informe remarca l'omnipresent influència de la banca el què condiciona les inversions publicitàries i, en consecuència, la línia editorial de les publicacions "a falta de mecanismes de protecció de la independència dels mitjans".  

Així mateix, posa de relleu la falta de transparència del sistema judicial així com la manca d'accés dels periodistes a les fonts judicials.

Per elaborar els informes Reporters Sense Fronteres analitza indicadors com la pluralitat, la independència dels mitjans de comunicació, el nivell de protecció del dret a la informació, la transparència de les institucions, l'accés a la tecnologia, les facilitats legislatives per impulsar un mitjà, entre d'altres. L’ONG recull la informació de periodistes, col·legis i associacons professionals de la premsa, però també d’advocats, investigadors especialitzats en mitjans o defensors dels drets de l’home.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada