dimecres, 9 de maig del 2018

Èxit de la xerrada d'Enric Marín sobre fake news organitzada per l'APCA amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió

L'Associació de Professionals de la Comunicació d'Andorra (Apca) ha celebrat aquest divendres, 4 de maig, un acte públic per commemorar el Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió amb el periodista i professor, Enric Marín, per abordar el fenomen de les fake news, la crisi del periodisme i la postveritat.
L'acte ha estat de nou un èxit de públic, omplint la sala de la Llibreria la Puça.



 Marín ha assegurat que les fake news són tant antigues com el periodisme, tot destacant que som davant la tercera gran revolució: la de les comunicacions, que tensiona i fa entrar en crisi la política i també el periodisme.
Malgrat els avantatges indiscutibles de les noves tecnologies, Marín creu que les xarxes socials han generat nous mites com el periodisme ciutadà que, assegura, és del tot fals. I reivindica el bon periodisme com a antídot a aquest fals mite.
Segons el professor i periodista, les fake news estan directament lligades a la crisi del periodisme, falses notícies que proliferen quan més precària és la professió.
Enric Marín ha abordat també la importància del bigdata per a la creació de nous consumidors. En la seva opinió, els algoritmes ens converteixen en petites gotes aïllades que beneficien sobretot als anunciants.
Malgrat la situació crítica que pateix la professió, Marín creu que no ha arribat la fi del periodisme que s'augura des de l'aparició del telègraf, la ràdio, el cinema, la televisió i, ara, les noves tecnologies de la informació. Sí és certa, al seu entendre, una crisi profunda de la professió, estretament lligada a la crisi econòmica de les empreses editores i dels grans grups de comunicació.
Marín augura el retorn a un periodisme artesanal, de cooperatives, aprofitant les eines digitals que abarateixen costos, amb signatures i marques creïbles. I ha advocat per la informació de qualitat i responsable com a base de la democràcia.

L'acte ha estat possible gràcies a la col·laboració de Llibreria La Puça, la delegació de mitjans del Bisbat d'Urgell, i el suport de RTVA, Cadena Pirenaica, Ràdio SER Principat d'Andorra, l'Ara Andorra i el Bondia.

És el tercer any que l'Apca commemora la diada en defensa de la llibertat de premsa i expressió i convida la ciudadania a reflexionar-hi.

Alguns enllaços que recullen la ponència i l'acte:

Missió estratègica del periodista davant un món complex

Com hem arribat fins a les 'fake news'? 

Entrevista amb Enric Marín a l'Ara i Aquí

Enric Maríni les 'fake news', a l'acte del Dia mundial de la llibertat de premsa



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada