divendres, 24 de maig del 2019

Èxit absolut de l'acte commemoratiu del Dia mundial de la llibertat de premsa amb la xerrada de Jordi Planellas i l'homenatge de l'APCA a Gualbert Osorio

Un moment de la xerrada de Jordi Planellas sobre els límits de l'humor (La Massana Còmic)

Èxit absolut de l'acte de commemoratiu del Dia mundial de la llibertat de premsa, organitzat conjuntament per l'APCA i FEDA, amb la sala del museu MW de l'electricitat plena per escoltar la xerrada del dibuixant i il·lustrador Jordi Planellas sobre els límits de l'humor i la llibertat d'expressió.

L'acte va comptar amb una nodrida representació d'autoritats, començant per l'ambaixadora francesa a Andorra, Jocelyne Caballero, legació que ha permès l'arribada a Andorra de l'exposició del col·lectiu Cartoon for peace "Ça chauffe pour la planète" i que recull vinyetes sobre el canvi climàtic i la destrucció del planeta justament al museu de l'electricitat.

Així mateix hi van ser presents la Síndica General, Roser Suñé; la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó; el president del grup parlamentari socialdemòcrat, Pere López; la vicepresidenta del grup demòcrata, Mònica Bonell; parlamentaris, expolítics i representants del col·lectiu de premsa i d'entitats cíviques i culturals com La Massana Còmic.

Planellas va abordar els límits de la llibertat d'expressió en l'humor fent un símil entre un ramat d'ovelles (societat) i els prats d'Andorra (l'univers mediàtic) i a través d'il·lustracions, va defensar determinats límits sobre la llibertat dels humoristes sempre vinculats a l'evolució pròpia de la societat.
Així per exemple, va defensar el trencament de determinades barreres al voltant dels privilegis dels càrrecs públics però també l'imposició de noves per garantir drets fonamentals.

Per a Planellas l'humor ha de quedar emmarcat en un context, i entre d'altres condicions, depèn de la intencionalitat, del tipus de públic o de les conseqüències que pugui generar perquè tingui èxit o sigui un fracàs.

L'acte va servir també perquè l'APCA homenatgés un dels periodistes més veterans del país, Gualbert Osorio, qui complirà el proper 26 de maig 70 anys.

Homenatge de la junta de l'APCA a Gualbert Osorio (Teresa Ventura)

El president, Marc Segalés, va lliurar a Osorio una placa commemorativa en nom de l'associació i va destacar del periodista la seva insistència i tossuderia per impulsar l'entitat col·legial. "Sense el Gualbert, l'APCA no existiria i avui no hi seriem aquí".

La presentadora de l'acte i vocal de l'APCA, Noemí Rodríguez, va posar de relleu l'humiliat, l'honestetat i la coherència de Gualbert Osorio de qui va destacar el seu perfil de "periodista clàssic".

Al seu torn, Osorio va voler destacar la importància del periodisme i va renegar absolutament de l'anonimat. "Si hi ha una cosa que detesto és l'anonimat; és el refugi de covard" i va alertar que les noves tecnologies permeten, sota aquesta condició, escampar informacions falses.
"Periodistes: escriviu, opineu, treballeu, però mai des de l'anonimat" va declarar.

Gualbert Osorio ha estat membres fundador de l'APCA i el seu tresorer des de la seva constitució, el 2012, càrrec que abandona per motius personals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada